Poprzedni temat :: Następny temat
[ED3] Druga broń
Autor Wiadomość
Habib 
Opiekun IX Kręgu
Smok Karatenga


Wiek: 36
Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 1005
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-11-26, 00:37   [ED3] Druga broń

Second Weapon
Step: Rank + DEX Action: Simple
Karma: No Strain: 1

The adept wields a one-handed melee weapon in his off-hand to attack an opponent, in the same round as he attacks with his primary one-handed melee weapon, by making a Second Weapon Test as his melee Attack Test. If successful, he makes a Damage Test for the weapon, as normal. T’skrang characters may use a tail weapon as a second weapon.

Czy nadal jest tak jak w 1ed, że druga broń musi być mniejsza o 1 od podstawowej?
I czy można używać tarczy przy tym?
_________________
GIEZŁO.pl

Habibsite.pl
Ostatnio zmieniony przez Sethariel 2014-11-27, 15:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Sethariel 
Opiekun X Kręgu


Wiek: 36
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 1861
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2014-11-26, 14:17   

To na pewno z ED3?

Wygląda jak z ED4, w ED4 druga broń nie musi być mniejsza :)
_________________
Wojciech 'Sethariel' Żółtański
Gry-Fabularne.pl - serwis o grach fabularnych
Ostatnio zmieniony przez Sethariel 2014-11-26, 14:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Habib 
Opiekun IX Kręgu
Smok Karatenga


Wiek: 36
Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 1005
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-11-26, 18:53   

Na pewno z 3ed. Z 4ed nie mam jeszcze nic wspólnego. ;)

W opisie talentu nic nie ma o wielkości broni, ale sprawdzałem jeszcze opis w 1ed i tam jest cuś takiego.

A co z tarczą?
_________________
GIEZŁO.pl

Habibsite.pl
Ostatnio zmieniony przez Habib 2014-11-26, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sethariel 
Opiekun X Kręgu


Wiek: 36
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 1861
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2014-11-26, 23:48   

Habib napisał/a:

Na pewno z 3ed. Z 4ed nie mam jeszcze nic wspólnego. ;)

W opisie talentu nic nie ma o wielkości broni, ale sprawdzałem jeszcze opis w 1ed i tam jest cuś takiego.


Już mi się edycje mylą :D

W Classicu było, że druga broń musi być mniejsza o 1 wielkości.

Habib napisał/a:
A co z tarczą?


Gdzieś była o tym dyskusja na forum FASA... chyba.

W każdym razie moim skromnym zdaniem jak najbardziej można, ponieważ talent mówi o "drugiej broni" nie wyszczególniając jaka to broń.

Jeżeli adept nie posiada talentu/umiejętności Shield Charge, to przyjmujemy dla tarczy zasady "Improvised Melee Weapons" (str. 230 Player's Guide), czyli -2 do Testów Ataku i Stopień Obrażeń ustala MG.

Przy tym warto też zobaczyć na zasady Shield Charge. Jeśli atakujemy tarczą to tracimy wszelkie bonusy z tej tarczy przeciw wszystkim przeciwnikom oprócz tego atakowanego przez nas.
_________________
Wojciech 'Sethariel' Żółtański
Gry-Fabularne.pl - serwis o grach fabularnych
Ostatnio zmieniony przez Sethariel 2014-11-26, 23:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Gerion 
Opiekun IX Kręgu
Troll Warrior


Wiek: 47
Dołączył: 24 Maj 2006
Posty: 1091
Skąd: Poznaďż˝
Wysłany: 2014-11-27, 14:17   

Prowadzę teraz na ED3 i stosuję zasadę, że druga broń (offhand) mniejsza o 1 od głównej.
pzdr
PK
_________________
Moja wikipedia ED,
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template junglebook v 0.2 modified by Nasedo