Wiek: 38 Do��czy�: 02 Sie 2007 Posty: 925 Sk�d: I�awa/Gda�sk
Wys�any: 2008-11-08, 11:15
Dzi�ki za podes�anie, ale... ta karta w Oo wygl�da nieco inaczej ni� ta w pdf-ie
Tzn. jest troch� przesuni�� i np. dubluje si� tabelka stopnie/kostki. U�ywam Gerionowej czcionki, wi�c to chyba nie w tym rzecz. Masz jak�� lepsz� wersj�, czy musz� co� u siebie pozmienia�?
By� mo�e brakuje Ci jeszcze jakiej� czcionki kt�rej u�ywa�em. Teraz to dawno nic w karcie nie rusza�em, wi�c nawet nie pami�tam jakie dok�adnie to by�y czcionki. Ale bez problemu sobie poradzisz z przesuni�ciem. Ju� raz tak mia�em, gdy zmienia�em czcionki w karcie
_________________ Wojciech 'Sethariel' ��ta�ski Gry-Fabularne.pl - serwis o grach fabularnych
Jejku, jaka wypasiona karta �ci�gn�am i spr�buj� u�y�, bo dot�d naiwnie kopiowa�am t� z podr�cznika, a na jednostrza��wki daje graczom tylko notatk� na papierku. Inna rzecz, �e chyba niewielu MG traktuje ten system tak storytellingowo jak ja; nie cierpi� liczenia
Dobre pytanie. Nawet znam odpowied�. B�dzie na 100% na nowy rok. Jutro mamy pierwsz� sesj� w 100% na zasadach ED3. Wi�c sami te� b�dziemy potrzebowa� karty. Aktualnie zamieszczona na forum mo�e s�u�y� ewentualnie jako przej�ciowa.
Bleddyn napisa�/a:
Jak t�umaczycie te nowe rodzaje akcji? Darmowa, zwyk�a, podtrzymywana?
Ustalili�my zdaje si� tak [sprawdza jeszcze w t�umaczeniach zwiastun�w i w temacie t�umacze�]:
a ja wrzuc� kart� jak� zrobi�em dla swoich graczy do 1 edycji. a dok�adniej wyedytowa�em i spolszczy�em redbrickow� kart� do 3 edycji. doda�em tabelk� z nowymi stopniam, tu i tam doda�em potrzebne pola. powinno by� git. dajcie zna� co o niej my�licie - tudzie� co zmieni�. pozdro
je�eli masz na my�li t� mniejsz� czcionk� (times new roman zreszt�) to ona przy wy�wietlaniu wydaje si� by� dziwnie zniekszta�cona, ale po wydruku wygl�da normalnie i ostro - chocia� mo�e by� troch� za ma�a dla nie kt�rych. a jak od strony merytorycznej? czy na karcie czego� brakuje?
Przyda�aby si� dodatkowa linijka (albo lepiej dwie) przy Inicjatywie (bo czasem nosi si� pancerz, tarcz� albo wygodniej wpisa� tam stopie� talentu... go�ej Inicjatywy nie ma co nigdzie wpisywa�, bo na co komu dublowanie warto�ci od ZR?)
Bro�:
Zasi�g - bardziej wszechstronnie by�oby nie pisa� na jaki si� dzieli - po prostu zostawi� pust� (i kr�tsz�!) lini�... albo zostawi� miejscu na "Uwagi" gdzie mo�na sobie pisa� Zasi�gi, bo w przypadku miecza np. tracimy miejsce na karcie... a w og�le to podoba mi si� pomys� (nie pami�tam jednak czyj... Ash'a chyba), aby w tym miejscu mo�na by�o wpisa� np:
Rodzaj ataku: | Atak: | Obra�enia: | Uwagi:
�uk w�tkowy BS+PA+MZ | 22/2k12+2k6 | 12+5=17/k12+2k8 2-30/31-60
(ew. zasi�g wpisywany przy nazwie zamiast na ko�cu...)
albo zostawienia pustej linijki, aby da�o si� wpisa� to, co tam komu potrzeba
czy jako� tak...
Og�lnie to przede wszystkim �wietne wykonanie, cho� brakuje mo�liwo�ci wpisywania warto�ci. A dalej to karta jak karta - mo�e komu� si� przyda, mi w takiej formie na pewno nie. Jak napisa� Ajfel - trudno o dobr� kart� do edka. Na tej niekt�re "modu�y" s� wr�cz genialne (wsp�czynniki), ale wiele jest albo w z�ym miejscu , albo s� za du�e (zdolno�ci rasowe, miejsce na przedmiot w�tkowy, kolory sk�ry, oczu, itd), albo za ma�e (umiej�tno�ci, miejsce na notatki), albo niefunkcjonalne (lepsze by�yby dwie kolumny zamiast jednej w ekwipunku), itd.
_________________ W szkole, kiedy kumple za�ywali narkotyki, ja wierzy�em w sprawiedliwo�� i uczciwo�� polityki...
�adna karta z ozdobnikami (cho� przez to te� bardziej tuszo�erna). Na pewno si� komu� przyda. Jak ju� kto� wspomnia� wiele dru�yn ma ju� swoje przyzwyczajenia i potrzeby. Dostosowanie czyjej� karty pod to - gdy grupa juz posiada w�asn� kart� - jest do�� ci�kie.
- �adna graficznie (brak miejsca dla graczy, by sobie pobazgrali, ponotowali)
- Za ma�o miejsca na ekwipunek
- Stanowczo za ma�o miejsca na umiej�tno�ci
- Za ma�o miejsca na Skarby magiczne
- Za ma�o miejsca na talenty (na wy�szych Kr�gach mo�e by� odczuwalne)
- Brak rubryki rozwini�cia talent�w
Uwagi:
* Przy finansach przyda�aby si� rubryka na INNE. Czyli wszelkie inne �rodki p�atnicze, jak na przyk�ad monety �ywio��w, kamienie szlachetne, orichalk itp.
* Przyda�aby si� na pierwszej stronie przy opisie fizycznym postaci rubryka na opis charakteru postaci, cho�by podstawowe cechy charakteru
Generalnie jednak bardzo fajna karta... niestety nie dla naszej grupy
P.S. Jak kto� chce wype�nialn� kart� z kalkulatorem do trzeciej edycji w PDF (jak orygina�, ale z kalkulatorem) to na priv i pode�l�.
_________________ Wojciech 'Sethariel' ��ta�ski Gry-Fabularne.pl - serwis o grach fabularnych
Ostatnio zmieniony przez Sethariel 2010-02-07, 22:31, w ca�o�ci zmieniany 7 razy
Przypadkowo wpad�em na ten w�tek i dorzucam swoje trzy grosze.
Powoli ko�cz� swoj� kart� postaci pod trzeci� edycj�. Zgodnie z sugestiami/oczekiwaniami ekipy, kt�rej prowadz� - wykonana zosta�a wg uk�adu w jakim by�a wcze�niejsza moja karta dla 1ed (by� mo�e niekt�rzy z Was znaj� j� z http://earthdawn.of.pl ).
Dla ekipy w kt�rej gram najwa�niejsze by�o to:
- karta musi si� mie�ci� na jednej kartce (dw�ch stronach a4). Wyj�tek stanowi� magowie, kt�rzy maj� trzeci� stron� na zakl�cia (dzi�ki temu reszta nie ma na karcie bezu�ytecznej tabelki).
- karta musi by� skondensowana na maksa - ma�a obj�to��, a jednocze�nie nie brak miejsca na talekty, skille, rozwini�cia etc
Taki uk�ad nam si� sprawdza� przez wiele lat i po przej�ciu na 3ed ekipa nie chce o innym s�ysze� Na nowej edycji (i kartach z podstawki) gramy od listopada, czas wi�c najwy�szy na zmian�.
Wygl�da to na chwil� obecn� tak (mo�e si� komu� z Was przyda):
A ja bym poprosi� dodatkow� linijk� przy inicjatywie zamiast przy lataniu (w og�le robienie osobnej rubryki dla szybko�ci latania uwa�am za raczej zb�dne)
Podobnie z pancerzami - przyda�aby si� dodatkowa linijka - nie zawsze wszak u�ywa si� tarczy.
Co do tabelek na talenty i umiej�tno�ci to zamiast rozci�ga� pola na Akcj�/Karm�/Wyczerpanie (no, na akcje mo�e si� w sumie przyda�, bo mamy teraz 4 rodzaje zamiast Tak/Nie) to da� wi�cej miejsca na nazw� albo doda� kolumn� na jakie� dodatkowe info, kt�re mo�na by wpisa� - np. stopie� trudno�ci, jaki� efekt talentu czy kilka s��w opisu.
Og�lnie bardzo mi si� podoba a jakbym jeszcze dosta� wersj� z uwzgl�dnieniem powy�szych sugestii to bra�bym bez d�u�szego zastanawiania si�.
Edit:
Aha... no i jeszcze to, co Kot wymienia - czytelno�� zosta�a by poprawiona gdyby ciemniejsze i ja�niejsze pola by�y naprzemiennie, jak w tabelkach w podr�cznikach, a nie blokami.
I jeszcze zwrot "Kasa" jako� tak "wulgarnie" wygl�da... jak ju� chcie� by� oryginalnym i zamiast "Maj�tek" czy "Kosztowno�ci" dawa� co� innego to mo�e "Sakiewka"? "Maj�tek" jednak, IMO, to dobry wyb�r.
_________________ W szkole, kiedy kumple za�ywali narkotyki, ja wierzy�em w sprawiedliwo�� i uczciwo�� polityki...
Ostatnio zmieniony przez sirserafin 2010-03-11, 11:13, w ca�o�ci zmieniany 2 razy
Zmiany w przyciemnianiu p�l, dodane/usuni�te kom�rki przy pancerzach i wsp�czynnikach, powi�kszona tabela atrybut�w kosztem tabeli wsp�czynnik�w.
Z istotniejszych poprawek, dosz�a tabelka ze zdolno�ciami wynikaj�cymi z dyscypliny na kolejnych kr�gach.
Na dniach mog� doj�� jeszcze jakie� poprawki. Najbli�sza sesja 20 marca - wtedy ekipa przepisze karty i od tej chwili najprawdopodobniej ze zmianami wstrzymam si� na d�u�szy czas;-)
Ostatnio zmieniony przez ajfel 2010-03-11, 13:08, w ca�o�ci zmieniany 1 raz
Nie rozumiem po co poszerza� miejsce na Atrybuty kosztem Wsp�czynnik�w - wcze�niej by�o OK. Wr�� do tego.
Przy talentach dyscyplinarnych brakuje pola "Karma"... wiem, �e przy dyscyplinarnych jest pe�na dowolno�� czy dorzucamy czy nie, ale optycznie tego brakuje... natomiast "?" jest zupe�nie zb�dny... i nadal postuluj� ograniczy� rubryk� "Wyczerp."... czemu w sumie wszystkich tych nazw nie napisa�by� tak� sam� czcionk� jak "Karma", tak, jak zrobi�e� to przy tabelce z Umiej�tno�ciami? Znalaz�oby si� w�wczas wi�cej miejsca na wspominan� w poprzednim po�cie rubryk� na dodatkowe info czy wyd�u�enie miejsca przy nazwie...
Kolumna na Karm� powinna chyba by� ograniczona z lewej pionow� lini�...
Lepiej wygl�da chyba kolejno�� Akcja - karma - wyczerpanie... tak jak to jest prezentowane w podr�cznikach - nie trzeba si� "przestawia�" przy przepisywaniu.
w tabelce Umiej�tno�ci jest "Kostka" zamiast "Kostki"
W tabelce zdolno�ci dyscyplinarne brak wyt�uszczenia w drugim wierszu.
Brak r�wnie� wyt�uszczenia przy rozwini�ciach talent�w.
4 wolne linijki pod zdolno�ci rasowe m�g�by� przeznaczy� na: pierwszy wiersz: "Niska Magia" i 3 pozosta�e wiersze puste na wpisanie jakie umiej�tno�ci mo�na tam testowa� czy skr�cony opis...
"Informacje dodatkowe o postaci" zmieni�bym na co� w stylu "Charakterystyka" lub "Kr�tki opis"
Nie rozumiem na co jest kolumna "ST." pod "Bro�"... kolumny Atak (u�yteczne!) i Obra�enia wydaj� si� spe�nia� swoj� funkcj�... chyba, �e chodzi o wpisanie tam stopnia obra�e� samej broni...
Hope this helps
Ostatnio zmieniony przez sirserafin 2010-03-11, 13:58, w ca�o�ci zmieniany 7 razy
Nie mo�esz pisa� nowych temat�w Nie mo�esz odpowiada� w tematach Nie mo�esz zmienia� swoich post�w Nie mo�esz usuwa� swoich post�w Nie mo�esz g�osowa� w ankietach Nie mo�esz za��cza� plik�w na tym forum Mo�esz �ci�ga� za��czniki na tym forum